Zorg en geluk

zijn niet los verkrijgbaar

Symposium GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd

27 november 2019
14.30-19.00 uur
Holiday Inn Leiden
Bekijk het programma

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij NIP, FGzPt, ABC1, SRVB, SKJ/NVO en NvvP.

Kosten
Meld je snel aan voor Early Bird korting! Tot 1 november betaal je €75 (daarna €90). Studenten hebben gratis toegang. 

Kinderopvang
Problemen met het vinden van kinderopvang? Laat het ons weten.

symposium.kinderenenjeugd@rivierduinen.nl

Meteen aanmelden? Klik hier

“We leven niet in een tijdperk van verandering,
maar in een verandering van tijdperk”


Met deze woorden schetst Prof. Dr Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid) een mooi beeld van de huidige tijdsgeest. Zo ervaren we dagelijks dat ook de geestelijke gezondheidszorg te maken heeft met deze transitie. Begin september werd er gestaakt door jeugdzorgwerkers, kampen veel instellingen met geld- en personeelsgebrek en neemt de werkdruk toe. Niet in de laatste plaats vanwege de toenemende verantwoording- en de regeldruk. Al deze ontwikkelingen leiden tot de logische conclusie dat zorg steeds vaker gaat over cijfers en steeds minder over mensen. En was dat laatste nu niet het uitgangspunt van de zorg?

Hoogste tijd dus voor een nieuwe kijk. Veel bestuurders, managers en medewerkers in de zorg voelen aan dat er in deze huidige tijd nieuwe mechanismen nodig zijn om een stap naar voren te zetten. En dat nieuwe mechanisme zit niet in het optimaliseren van het systeem maar in het (her)ontdekken van wat nu echt belangrijk is. Terug naar de basis, waarin de mens en de klant centraal staan en de relatie tussen de zorg en de patiënt is gefundeerd door waarden en niet door cijfers.

Daarom zet GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd een nieuwe koers in. Om af te trappen met dit symposium waar we het thema geluk centraal stellen. Welke stappen kunnen we nemen, ondersteund door onderzoek, die middels een andere kijk de huidige en toekomstige problemen in de jeugdzorg het hoofd kunnen bieden? Hoe helpen we de kwetsbare jeugd een toekomstbestendig bestaan in een steeds veranderende maatschappij op te bouwen? Welke rol speelt een gelukkige zorgorganisatie daarin? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle stakeholders betrokken worden bij dit proces, want binnen de GGZ zijn de gemeenten, zorgorganisaties en het sociaal domein allemaal met elkaar verbonden.
We hebben zeker niet alle antwoorden op bovenstaande vragen. Maar om tot een nieuwe kijk te komen moet je beginnen bij de basis. Wij denken dat Zorg en Geluk niet los verkrijgbaar zijn. Maar echte vooruitgang is alleen te realiseren als we dat als sector ondersteunen.

Doe je mee?

Programma


14.30 – 14.45 Ontvangst
   
15.00 – 16.45 Keynote sprekers
   
17.00 – 18.30 Workshoprondes
   
18.30 – 19.00 Afsluiting en borrel


Sprekers


 
Wat is geluk?
Guy van Liemt, Directeur Erasmus Happiness Economics Research Organisation 
Geluk is een breed begrip en kent verschillende betekenissen. Het is zowel een gevoel als een rationele afweging. Je kunt geluk gelijkstellen aan zowel genot en plezier als aan kwaliteit van leven en levensvoldoening. Steeds meer mensen en organisaties zien de invloed van geluk, welbevinden en kwaliteit van leven als een waardevolle relevante dimensie voor (organisatie)beleid. Hoe krijg je bevlogenheid, passie en inspiratie in je organisatie, bij de medewerkers en bij de klant en de belangrijke vraag: wat beteken jij voor andere mensen?
 
Is geluk aangeboren?
Meike Bartels, hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de VU
Waarom zijn sommige mensen gelukkiger dan andere? Aan de hand van de waardevolle data van tweelingen en hun familieleden is aangetoond dat verschillen in geluksgevoel voor een deel komen door de genetische verschillen tussen mensen.

Ook zijn de eerste genetische varianten voor geluk gevonden. Maar hoe gaat dit onderzoek eigenlijk in zijn werk? En wat betekent het nu daadwerkelijk als geluk deels erfelijk bepaald is? In hoeverre zijn we dan in staat om geluk te beïnvloeden? En kan geluksgevoel of kunnen positieve psychologische interventies een rol krijgen binnen de zorg?
 

Workshops


Geluk uit een potje?
Ciska den Boer, (voormalig huis-) arts en systeemtherapeut i.o.
Kan geluk voor jeugdigen uit een potje komen? In de eerste workshop wordt stil gestaan of medicatie bij ADHD, autisme en andere veel voorkomende stoornissen wellicht een te prominente plaats inneemt. Er komt steeds meer aandacht in onze samenleving en bij ouders voor een zorgvuldige afweging van gebruik van geneesmiddelen bij jeugdigen met psychiatrische problematiek.

Is de bezorgdheid m.b.t. overdiagnostiek en overbehandeling terecht? Moeten we bang zijn voor effecten op het zich nog ontwikkelende brein, de bijwerkingen of gevolgen op de lange termijn als het gaat om het langdurig gebruik van medicatie?

Door vanuit een integrale blik naar de jeugdigen en hun naasten te kijken, kan worden gezocht naar een goede balans voor ieder kind en naar welke rol medicatie bij hun diagnose kan innemen.
 
Diep in de put
Corine Paauw, GZ-psycholoog i.o.t. Klinisch psycholoog
Stemmingswisselingen horen bij het menszijn, en zeker ook bij de puberteit. Maar hoe onderscheid je een gewoon dipje van écht in de put zitten, van diep ongelukkig of zelfs depressief zijn?  

Zeker bij jongeren die niet gemakkelijk praten over hun gevoelens is het lastig daar achter te komen. 
Hoe ga je om met zulke jongeren? Vraag je door naar sombere gevoelens en duistere gedachten – misschien zelfs gedachten aan de dood – of maak het probleem daarmee juist groter?

En als een jongere je daarover vertelt: hoe moet je dan reageren? Hoe ga je om met geheimhouding? Kun je iets doen om te zorgen dat een dipje geen depressie wordt? Wanneer – en hoe- schakel je professionele hulp in? En wat als een jongere dat niet wil? Hoe zorg je dat je zelf niet ook in de put belandt? Over al deze vragen gaat deze workshop.
 
Laat trauma geluk niet in de weg staan
Thekla Bosschaart, PHD, psychiater in opleiding
Een aspect dat niet altijd voldoende in de diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen is meegenomen is de rol van traumatische herinneringen bij deze problematiek. Uit de literatuur is bekend dat het meemaken van ingrijpende levensgebeurtenissen gerelateerd is aan het ontstaan van een depressieve stoornis. Om het risico op nadelige gevolgen (zoals psychische klachten) en revictimisatie te voorkomen is het van belang dat kindermishandeling en seksueel misbruik tijdig wordt herkend. Met betrekking tot trauma wordt tijdens de workshops in het bijzonder ingegaan op het signaleren van seksueel misbruik bij (jonge) kinderen. Er wordt ingegaan op hoe misbruik bij kinderen herkend kan worden en waar de lacunes liggen. 
 
Moeilijke situaties op het VR-schoolplein
Yora Overes, GZ-psycholoog i.o.t. Klinisch psycholoog en Sabine Rusticus, Projectleider E-health
De laatste jaren wordt steeds vaker gebruik gemaakt van virtual reality (VR) bij de behandeling van psychische stoornissen. Met behulp van VR wordt een cliënt vanuit de veiligheid van een behandelkamer ondergedompeld in een specifieke en gesimuleerde situatie om beter om te leren gaan met sociale situaties.

Zo kan met kinderen bijvoorbeeld worden geoefend om om te gaan met lastige situaties op het schoolplein. Ook kunnen met VR rollenspellen worden gedaan tijdens de behandeling. Tijdens de workshop wordt uitleg gegeven over en ervaringen gedeeld met de inzet van VR en zal middels een demo worden getoond hoe het systeem werkt.
 
Samen bijdragen aan de weerbaarheid van kinderen in onze regio
Ingeborg Siteur, Psychiater en systeemtherapeut
De behoefte aan samenwerking en afstemming met de GGZ is groot. Gemeenten, zorgorganisaties en het sociaal domein zijn steeds meer op elkaar aangewezen om de zorg voor kinderen en jeugdigen op een effectieve en efficiënte manier vorm te geven.
Hoe kunnen we samen bijdragen aan de weerbaarheid van kinderen in onze regio?
Wat hebben jullie nodig als ketenpartners van de GGZ en waar kan de GGZ jullie voor benaderen?
 
Geluk in een complex gezin
Ciska den Boer, (voormailig huis-) arts en systeemtherapeut i.o.
Iedere hulpverlener in de 1e lijn en in de GGZ komt regelmatig gezinnen tegen die worstelen met een veelheid aan problemen; armoede of schulden, verslaving, werkeloosheid, criminaliteit of gezondheidsproblemen. Regelmatig speelt ook kindermishandeling of huiselijk geweld een rol. Het gezin dreigt te verdrinken in deze veelheid van problemen en vormt mede hierdoor een uitdaging voor de hulpverlener.

Wat doen deze omstandigheden met de ouders en de kinderen in het gezin? Wat hebben ouders en kinderen nodig? Hoe zorg je als hulpverlener dat je de juiste aanpak kiest zonder mee te gaan verdrinken? Met een systemische aanpak kunnen deze gezinnen hun veerkracht weer hervinden.
 
Is een diagnose de weg naar geluk?
Pieter Barnhoorn, huisarts, docent huisartsgeneeskunde LUMC
Psychiaters en psychologen werken al jaren hard om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten. Desondanks blijven wachtlijsten een probleem. Voor structurele oplossingen van de GGZ-wachtlijsten zouden we moeten starten met de vraag waarom er zoveel mensen verwezen worden naar de GGZ.

Zingevings- en keuzeproblematiek zijn meer dan eens de opmaat naar somberheid, angsten en geestelijke overspanning en komen zo steeds vaker de spreekkamer van de (huis)arts binnen. Vragen die worden gesteld aan een medicus worden doorgaans in een medisch denkraam behandeld. Van de huisarts gaat het naar de psychiater. Daar krijgen patiënten doorgaans wel symptoomverlichting, maar de onderliggende problematiek blijft.
Diagnoses geven zekerheid, identiteit en de belofte van behandeling en misschien zelfs genezing! Maar door te medicaliseren worden wachtlijsten alleen maar langer.
Welke winst kan het opleveren als er meer aandacht zou zijn voor zingevingsvragen in de spreekkamer van de psycholoog, psychiater en de huisarts?
 

Aanmelden

 *
Voor studenten is deelname gratis. 
 *
 *
 *
 *
 *
 
 *
 *

Kosten

Voor externe deelnemers worden kosten voor deelname in rekening gebracht. Tot 1 november rekenen we het early bird tarief van €75. Vanaf 1 november brengen we €90 in rekening. Door je met dit formulier aan te melden ga je akkoord met deze kosten.

Vul hieronder de factureringsgegevens van de organisatie in. Als je de kosten op eigen naam wilt ontvangen vul je persoonlijke gegevens in.
 *
 *
 *
 *

Kostenplaats

Voor collega's worden de kosten van het symposium in principe verrekend met het opleidingsbudget van de afdeling. Vul daarom het kostenplaatsnummer in. Overleg met je leidinggevende of dit akkoord is. 
 
...